Deja poți să deblochezi un iPhone 6S și să instalezi ce vrei pe el

de: Andrada Bonea
14 10. 2015

Deblocarea presupune modificarea unui dispozitiv Apple, astfel încât utilizatorul să poată instala aplicații după bunul plac, inclusiv unele noi, neverificate de Apple. Și, desigur, și alte funcționalități.

Odată ce treci un iPhone prin jailbreak – aplicaţiile fiind dezvoltate de terţi pentru fiecare versiune de iOS – obţii drepturi mari, de la a şterge aplicaţii preinstalate şi a instala altele din magazine terţe la a modifica fişiere de sistem. Pe cât de util poate fi, dacă eşti pasionat de subiect, pe atât de inutil poate deveni telefonul, dacă modifici ce nu trebuie. Se numeşte,  în aşa caz, că ai un telefon bricked. Transformat în „cărămidă”. Bun de aruncat.

Există trei metode de jailbreak universale. Cea mai bună se numeşte „untethered jailbreak” şi înseamnă că odată reuşită poţi reporni telefonul, poţi instala ce aplicaţii vrei şi acel iPhone rămâne „spart”. Cea mai proastă este „tethered jailbreak” prin care obţii jailbreak până dai un restart, după care telefonul intră în boot loop (n.red.: o buclă de repornire din care nu iese telefonul singur). Ai nevoie, în aşa cazuri, de un computer cu aplicaţia de jailbreak şi aşa îţi recapeţi dispozitivul. A treia metodă se numeşte „semitethered jailbreak” prin care obţii drept de administrator şi ai acces la Cydia. Problema e că atunci când dai restart rămâi doar fără jailbreak şi Cydia, dar telefonul poate fi folosit, explică Răzvan Băltărețu pentru Adevărul.

Dezvoltatorii deblochează iPhone-uri încă de când a fost lansat App Store, în 2008, tocmai pentru a adăuga funcții extra. Cu alte cuvinte, deblocarea aceasta e ca un joc nesfârșit de-a șoarecele și pisica. Dezvoltatorul găsește un bug și o vulnerabilitate care poate fi explorată, apoi Apple găsește o modalitate de a o repara. Dezvoltatorul va găsi ulterior alta, iar procesul se repetă la infinit.

Deși abia a apărut iOS 9, a fost  deja a fost lansat un software care să îl poată debloca, potrivit 9to5Mac. Descărcarea se face momentan doar pe Windows, iar software-ul poate fi instalat atât pe iPhone 6S, cât și pe dispozitive mai vechi. Această deblocare este una de tip untethered.

Deși App Store nu este chiar cel mai restrictiv din lume, încă există utilizatori care vor aplicații și funcții care nu sunt și nici nu vor fi diponibile oficial (și legal). Așadar, deblocarea are menirea de a oferi posesorilor de iPhone mai multă libertate pentru personalizarea acestora.

În final, trebuie să ştii că un jailbreak pentru iPhone, în esenţă, nu strică telefonul, ci ceea ce instalezi după ce ai primit toate permisiunile. Dacă alegi cele mai proaste aplicaţii şi acele tweak-uri care suprasolicită telefonul, atunci consumul bateriei va creşte şi stabilitatea va dispărea. Este o opţiune foarte bună, pentru cine ştie ce face şi pentru cine are nevoie, dar dacă foloseşti un iPhone doar cu aplicaţii de bază, disponibile în Play Store, atunci te poţi ţine departe de un jailbreak.